MITT FÖRSTA BILDSPEL MED VIDEO

Hej igen!

Tack kära ni som har tagit er tid och läst mitt senaste inlägg om Valborgsmässoafton i Nås! 

Under tiden som gått har jag fotograferat vårblommor, gjort lite stilleben med vårblommor i olika vaser och lärt mig att skapa bildspel med video i Lightroom. Det har varit nästan en hel vecka med vackert väder, speciellt på morgnar och kvällar, och jag tänkte att jag gör ett försök och ”tvingar” mig att gå upp mycket tidigt en morgon för att fotografera Bysjön från Orsalbron. Tidigare än 5:30 har jag tyvvär inte lyckats med att vakna. Hur som helst  åkte Mats och jag dit och resultatet blev några bilder som jag redan har delat på Facebook och Instagram. 

Moderskeppet är en sida som jag använder för att lära mig mer om allt möjligt som har med fotografering, Photoshop och Lightroom att göra. Och just nu har https://moderskeppet.se/  en kurs om hur man gör bildspel i Lightroom. Nu är mitt första bildspel med video klar! Det handlar om Bysjön från Orsalbron. Tyvärr är videon gjord med min telefon och är därför ganska skakig och kan vara något jobbigt att se för dem som inte gillar det. Men jag vill dela bilderna och videon med er ändå eftersom det känns… ohhh…. såååå roligt att ha kunnat lära mig det. Nästa bildspel hoppas jag kommer att bli bättre! 

Tack ändå för att  ni tittar och jag hoppas att ni njuter av den vackra naturen här i Dalarna!

Den kan ses på: https://www.facebook.com/edita.brus  

Kram, Edita 

 

Magisk vinter

Gråa dagar har kommit och gått en efter en. Solen finns där uppe men envisa moln hänger kvar dag efter dag. Det är lätt att bli påverkad. Tankarna går till den magiska vinterdagen på sjön Nåsen i närheten av byn Nås. Ögonen vilar på soliga bilder tagna den dagen och hoppet återkommer! Våren kommer snart och det är inte så många dagar kvar fram tills dess. Alltid väntar vi på  något – nu på solsken, vår och värme.  I väntan på det vill jag dela med mig av soliga bilder!

Spår efter snöskoter på frusen sjö!
Spår i snön och dimma i bakgrunden!
Vintersol och dimma över den frusna sjön!
Vinterfärger!

Angling i Nås i Dalarna

En magisk dag på frusen sjö

Angling är en fiskeform. Det ska vara ett urgammalt sätt att vinterfiska. Jag har nära släktingar i Nås som gör det på vintern. När jag var med för första gången i början på ´90-talet var jag rädd för att isen skulle spricka om jag gick på den. Att fiska var inte med på min ”karta” när jag bodde i storstaden. Fisk köpte man. Jag ville inte heller se hur man drog upp fisken och tog livet av den så att den inte fick lida länge!  

Jag fiskar fortfarande inte men vågar idag gå på isen på sjöarna runt Nås. Jag litar på att de som jag är med vet vad de gör. De brukar säga att isen håller till och med för en stridsvagn! 

Sist jag var med passade jag på och fotade. Vädergudarna var med oss och dagen där ute på isarna blev magisk! Det låg snö på sjön, solen sken, det började bildas dimma över sjön (och ni vet vad dimman gör med bilder), vi grillade korv vid öppen eld i snön och vi njöt! 

Hoppas att du kan njuta av lika mycket när du tittar på några bilder från den dagen!

Ett antal angeldon sätts ut i isen – angeldonet är förenklat en rulle lina med en krok på vilken småfisk, företrädesvis mört agnas.
Angeldonet – 12 st sattes ut i en cirkel
Sä här dras gäddan upp!
Färska gäddor på snön!
Öppen eld i snön och korvgrillning! Enkelt och gott!
Man måste gå runt och kolla, röra på angeldonet så att det inte fryser! Dimman gör sjön magisk!

 

Nås i mitt hjärta

Här kommer några bilder från vackra byn Nås i Dalarna! Nås ligger mellan byarna Björbo och Dala-Järna på vägen som för en till Vansbro och Sälen.

Jag har utnyttjat min ledighet mellan två olika jobb och varit i en vecka i Nås i mitten av januari. Vädret har visat sig från sin snälla sida och det gjorde möjligt för mig och min man att vara ute lite längre och fotografera. Vi gick ut först och främst för att titta på rådjur och älgar som brukar leta efter mat på åkrarna nära älven. Vi såg många rådjur men bara spår efter älgar.  En annan dag gick vi ut på en fisketur med goda vänner. Solen sken och det var dimma på sjön. Vilken vacker kuliss för fotografering!

Till vår överraskning var vi med om ett halo fenomen med ringar —  med 22° synvinkel — runt solen. Först trodde jag att det var en regnbåge men regnbågen brukar vara röd på utsidan och inte som här på insidan!

Här syns halo fenomenet på solens höger sida!
Halo fenomenet – svaga ringar – på solens vänster sida!
Här syns halo fenomenet runt hela solen!
Älgspår i snön – snön var frusen och spåren var inte alldeles färska men de syns bra!
Med kikaren och kameran i beredskap!
Äntligen dök några rådjur upp springande över åkern efter att något eller någon måste ha skrämmt upp dem!

Askersund i mitt hjärta

Karamellfärgade trähus i centrala Askersund
Julfönster i centrala Askersund

Några bilder från mysiga Askersund en kall morgon i januari 2017. Det hade snöat både på natten och på morgonen när jag var på väg till jobbet och gick förbi ett litet mysigt julpyntat fönster som lyste upp en smal gata. Jag kunde inte låta bli att fota det lilla söta fönstret som lyste så fint i vinterkylan! Eller de ”karamellfärgade” trähus som ligger bredvid varandra  i centrala Askersund! För att inte tala om vyn jag möttes av när en svag vintersol började resa sig  bakom en kyrka!

Vintersol vid horizonten