Angling i Nås i Dalarna

En magisk dag på frusen sjö

Angling är en fiskeform. Det ska vara ett urgammalt sätt att vinterfiska. Jag har nära släktingar i Nås som gör det på vintern. När jag var med för första gången i början på ´90-talet var jag rädd för att isen skulle spricka om jag gick på den. Att fiska var inte med på min ”karta” när jag bodde i storstaden. Fisk köpte man. Jag ville inte heller se hur man drog upp fisken och tog livet av den så att den inte fick lida länge!  

Jag fiskar fortfarande inte men vågar idag gå på isen på sjöarna runt Nås. Jag litar på att de som jag är med vet vad de gör. De brukar säga att isen håller till och med för en stridsvagn! 

Sist jag var med passade jag på och fotade. Vädergudarna var med oss och dagen där ute på isarna blev magisk! Det låg snö på sjön, solen sken, det började bildas dimma över sjön (och ni vet vad dimman gör med bilder), vi grillade korv vid öppen eld i snön och vi njöt! 

Hoppas att du kan njuta av lika mycket när du tittar på några bilder från den dagen!

Ett antal angeldon sätts ut i isen – angeldonet är förenklat en rulle lina med en krok på vilken småfisk, företrädesvis mört agnas.
Angeldonet – 12 st sattes ut i en cirkel
Sä här dras gäddan upp!
Färska gäddor på snön!
Öppen eld i snön och korvgrillning! Enkelt och gott!
Man måste gå runt och kolla, röra på angeldonet så att det inte fryser! Dimman gör sjön magisk!

 

Publicerat av

Edita Edith Anna

My name is Edita Edith Anna Brus. I was born i Romania. I moved to Berlin (West-Berlin) when I was 22 years old. After 13 years in Berlin I moved to Sweden where I´m living now. Sweden has become my favorite place on Earth because of its beautiful nature. And I love and will always love to take pictures of it.